Onder de matrassen zijn er heel veel soorten. Elke matras met zijn eigen eigenschap en kwaliteiten. We zetten ze even op een rijtje:
Polyetherschuim matrassen
Een matras van Polyether is over het algemeen een van de goedkoopste matrassen. De hardheid van deze matras is afhankelijk van de hoeveelheid lucht die er in de matras zit. Men noemt dit ook wel Soortelijk Gewicht (SG) genoemd. Bijvoorbeeld, een matras met het kenmerk SG40 bevat dus 40 kilogram schuim per kubieke meter.
Je kunt er bij een polyetherschuim matras van een hoge SG vanuit gaan dat deze dus een stuk harder en ook nog aanzienlijk duurzamer dan een polyetherschuim matras is dan de matras met een lage SG. Over het algemeen geldt dat deze polyetherschuim matrassen de meest gangbare voor kinderen is.
Koudschuim matrassen
Bij de fabricage van een koudschuim matras wordt een niet al te hoge tempratuur gebruikt. Doordat deze matrassen een open celstructuur hebben, nemen zij veel vocht op en kan het materiaal goed ademen. Bovendien in het matras kuilvorming ontstaat minimaal. Koudschuim matrassen gaan een stuk langer mee, zo heb je er langer plezier van. Koudschuim matrassen zijn ook heel veerkrachtig, dit draagt bij aan het comfort zodat je uitgerust wakker wordt.
Soorten matrassen
Traagschuim matrassen
Er zijn diverse namen voor deze matras. De naam NASA-matras komt dan ook vaak voorbij, aangezien NASA het materiaal heeft ontwikkeld. Deze matrassen bestaan niet alleen maar uit traagschuim, ze bestaan ook voor een deel uit pocketvering of koudschuim basis. Samen vormt dit de basis, waarover dan nog de traagschuim laag geplakt wordt.
Verder is er een heel groot verschil tussen de zogenaamde gegoten traagschuim matrassen en geschuimde traagschuim matrassen. Over het algemeen is een gegoten matras vaak goedkoper, maar dit kan ook minder kwaliteit opleveren. Bij de gegoten matras wordt er tijdens de productie een dun plastic laagje over het schuim heen gelegd. Dit zorgt ervoor dat de matras veel minder goed kan ademen in vergelijking met een geschuimde matras.
Een gegoten traagschuim matras gaat een stuk minder lang mee dan een geschuimde versie. De gemiddelde levensduur van een matras die gegoten is, is namelijk maar hooguit 5 jaar. Een geschuimde matras gaat aanzienlijk langer mee, daar kan je tot 15 jaar plezier van hebben.
Nog een heel groot pluspunt van deze aan matrassen, ze passen zich aan naar de lichaamsvorm. Dit zorgt ervoor dat je lichaam op alle plaatsen goed wordt ondersteund.
Binnenveringsmatrassen
De naam zegt het al, deze matrassen worden opgebouwd uit lagen met veren. Hierbij maken we wel verschil tussen bonell binnenvering matrassen en LFK binnenvering5matrassen. Bonell binnenveringsmatrassen bijvoorbeeld zijn in principe alleen maar geschikt voor een vlakke bedbodem. De binnenvering matrassen van LFK zijn dan weer een heel stuk flexibeler dan de Bonell binnenveringsmatrassen en kunnen wel gebruikt worden bij verstelbare bodems. Alle twee soorten matrassen, die met Bonell veren als die met LFK veren zijn duurzaam en gaan lang mee.
Omdat er tussen de veren veel lucht zit kan er ook heel gemakkelijk lucht verplaatst worden, wat zorgt voor een hele goede ventilatie. Dit is uiteraard een heel groot voordeel De meeste binnenveringsmatrassen hebben ook nog verschillende zones voor bijvoorbeeld de schouders of de heupen. Dit zorgt ervoor dat je er goed en heel comfortabel op kunt liggen.
Comfortabel liggen met een binnenveringsmatras kan zeker, maar is wel afhankelijk van het materiaal dat gebruikt is voor de toplaag.
Pocketvering matrassen
Bij een pocketvering matrassen zijn de veren een heel stuk kleiner dan de veren van een binnenveringsmatras. Bij deze matrassen is iedere veer weer afzonderlijk verpakt in textiel. De veren kunnen op deze manier dus apart van elkaar bewegen. De matras is verder ook opgebouwd uit verschillende schuimlagen.
Tussen deze verschillende lagen schuim zitten de pockets (ook wel veren in textiel verpakt). Dit maakt dat de matras heel erg stabiel is. Over het algemeen geldt voor pocketvering matrassen dat ze voorzien zijn van bepaalde comfort-zones. Welke op zijn beurt weer zorgen voor een goede ondersteuning voor het hele lichaam. Vooral de schouders en heupen hebben veel baat bij het feit dat deze matrassen het lichaam goed ondersteund.
Pocketvering matrassen zijn allemaal voorzien van een zeer fijne afdeklaag die erg soepel is. Deze zorgt ervoor dat er heel goed vocht afgevoerd kan worden. Het is in de meeste gevallen ook mogelijk om te kiezen voor een hoes die om de matras heen past en welke afneembaar is, zodat je deze makkelijk van de matras kunt afhalen om te wassen. Dit verkleint de kans op allergieën.
Luchtgeveerde matrassen
De luchtgeveerde matrassen kun je vergelijkbaar met een soort waterbed. Omdat de kern van deze matras bestaat uit een vinyl zak die met lucht gevuld wordt en is omsloten door koudschuim of latex, lig je uitermate comfortabel. Deze matrassen zijn daarnaast ook nog is traploos instelbaar zodat je er zelf voor kunt kiezen hoe hard of zacht je de matras wilt hebben.
Deze luchtgeveerde matrassen bieden zo een hele goede, gelijkmatige ondersteuning aan het lichaam. Dit resulteert in een geweldig ligcomfort.
Er kleeft wel een klein nadeel aan deze matrassen. In de vinyl zak zit lucht en deze kan sterk reageren op de omgevingstempratuur. Dit heeft als resultaat dat de hardheid matras opeens harder of zachter wordt.
Latexmatrassen
Latexmatrassen bestaan uit twee soorten latex, dat zijn de natuurlijke latex en de synthetische latex. Latexmatrassen kunnen zich hierdoor heel goed aan het lichaam aanpassen. Om deze reden is de latexmatras in een hele korte tijd een goede reputatie weten op te bouwen bij heel veel mensen.
Het materiaal van deze matras heel erg veerkrachtig is wat het dus een heel groot voordeel heeft. Daarnaast is het ook nog eens een hele duurzame matras. Het hangt er een beetje vanaf welke gebruikte latex er is toegepast. Maar omdat er in deze matras ook nog luchtkanalen verwerkt zijn, kan deze matras zowel heerlijk zacht als tamelijk stevig zijn. Wat deze matras ook heel erg aantrekkelijk maakt voor veel mensen, ze blijven ook soepel genoeg zodat je ook nog de matras op diverse bedbodems kunt gebruiken zonder dat de kwaliteit daardoor achteruitgaat.
Latex is echt de moeite waard om aan te schaffen. Bij de productie van deze matras gebruiken wij een deels natuurlijk gewonnen latex welke wordt gewonnen uit de rubberboom. Daarnaast bestaat dit matras uit een deel synthetische olie. Door dit te doen combineren wij meerdere voordelen, van alle soorten. Daarnaast zijn de latexmatrassen ook nog eens voorzien van maar liefst 5 comfortzones. Ze beschikken tevens over ventilatiekanalen. Zo zorgen wij ervoor dat er een hele goede luchtcirculatie is binnen de matras en da deze ook zorgt voor een uitstekende vochtopname.
Talalay Latexmatrassen
De Talalay latexmatrassen hebben een open celstructuur. Dit zorgt ervoor dat het materiaal heel goed lucht door kan laten. Naast een gewone latexmatras is een Talalay matras een stuk duurzamer zodat deze veel langer meegaat dan een gewone latxmatras. Door het intensieve productieproces van de Talalay Latex matrassen is dit een hele goede kwaliteit latexmatras, alleen is deze wel een stuk duurder dan de normale variant.
Omdat deze matrassen uitvoerig getest worden is gebleken dat deze matrassen maar 11 % van hun stramheid verliezen als ze tien jaar dagelijks intensief gebruikt zijn. Bij deze test hebben we meer dan 80000 keer de matras belast worden met een gewicht van meer dan 70 kilo. Nog een groot voordeel, omdat deze matrassen een open celstructuur hebben blijven ze ook nog eens tot maar liefst 30 % koeler.